MULLINER BATUR START DESIGN REVOLUTIE VOOR BENTLEY

Body
  • De nieuwe Batur coupé geeft een voorproefje van de nieuwe designtaal van Bentley
  • Het nieuwe design-DNA geeft richting aan voor toekomstige Bentley BEV's
  • Het volgende coachbuilt model van Mulliner - de oudste coachbuilder ter wereld, al meer dan 250 jaar
  • Beperkt tot slechts 18 exemplaren, allemaal gereserveerd door Mulliner-klanten en geprijsd op €2 miljoen (excl. belastingen en opties) per stuk
  • Krachtigste Bentley uit de geschiedenis, met 1.000 Nm ontwikkeling van iconische W12 motor die nu meer dan 740 pk genereert
  • Eindeloze reeks opties waaronder onderdelen van titanium, duurzame composietmaterialen van natuurlijke vezels en zelfs 3D-geprint 18 karaats goud.
  • Chassistechnologie met onder meer eLSD, vierwielbesturing en 48 V elektrisch bediende actieve rolstangen zorgen voor dynamiek die past bij design en prestaties
  • Batur maakt debuut op Monterey Car Week voor Bentley-klanten
  • Levering begint medio 2023 na uitgebreid ontwikkelingsprogramma

(Crewe, Engeland en Monterey, Californië, 21 augustus 2022) Bentley Motors heeft de Bentley Mulliner Batur onthuld - een nieuwe tweedeurs grand touring coupé met een beperkte oplage van 18 stuks die het begin van een designrevolutie bij Bentley inwijd.

De Batur, ontworpen door Director of Design Andreas Mindt en zijn team, is een showcase van een nieuw design-DNA dat uiteindelijk de leidraad zal vormen voor het ontwerp van Bentley's toekomstige reeks Battery Electric Vehicles (BEV's). 

De collectie van slechts 18 exemplaren van de Batur is het nieuwste project van Bentley's in-house maatwerk- en carrosseriebouwdivisie, Mulliner, en volgt de Bacalar op - een serie van 12 individueel gespecificeerde, ontworpen en handgemaakte Barchettas die de carrosseriebouw bij Bentley een nieuwe impuls gaven. Net als zijn voorganger - de Bacalar - is de Batur vernoemd naar een prachtig natuurlijk meer. Het Baturmeer is een 88 meter diep kratermeer van 16 km2 in Kintamani op het eiland Bali, Indonesië, en levert voedselrijk water voor zowel de lokale warmwaterbronnen als de landbouw. 

De Batur wordt ook de krachtigste Bentley tot nu toe, met een 740+ pk versie van de iconische, met de hand geassembleerde 6,0-liter W12-motor met dubbele turbo die het succes van Bentley de afgelopen twee decennia letterlijk en figuurlijk heeft aangedreven. Terwijl de motor zijn laatste levensjaren ingaat als onderdeel van Bentley's transformatie naar een volledig geëlektrificeerde motor (Beyond100), vormt de Batur het eerste deel van een viering van het buitengewone vermogen, koppel en raffinement van de W12. De motorprestaties worden gekoppeld aan het meest geavanceerde Bentley-onderstel ooit, met Speed-tuned luchtvering, elektrische actieve anti-roll control, eLSD, vierwielbesturing en torque vectoring.

Alle 18 exemplaren van de Batur zijn al gereserveerd. Elk exemplaar zal samen met de klant worden ontworpen, onder begeleiding van het in-house designteam van Mulliner. Klanten kunnen de kleur en afwerking van vrijwel elk oppervlak van de Batur specificeren, om een auto te creëren die net zo individueel is als zijzelf. Elk exemplaar wordt vervolgens in de loop van enkele maanden met de hand vervaardigd in Mulliner's werkplaats in Bentley's CO2-neutrale fabriek in Crewe, Engeland, en de eerste leveringen worden medio 2023 verwacht.

De Batur werd onthuld op Bentley's Signature Party tijdens de Monterey Car Week, in aanwezigheid van bijna 500 VIP-gasten, door Bentley's Chairman en Chief Executive, Adrian Hallmark, die verklaarde:

"De Batur is een belangrijke auto voor Bentley. De Batur is veel meer dan de opvolger van de zeer succesvolle Bacalar en laat de designrichting zien die wij in de toekomst willen inslaan bij de ontwikkeling van ons gamma BEV's. Andi Mindt en zijn team hebben de klassieke Bentley-designelementen omgevormd tot een sterker, gedurfder design dat zowel elegant als gracieus blijft. 

"Onder het prachtige exterieur schuilt de krachtigste motor die we ooit hebben ontwikkeld. Onze W12-motor is met gemak de meest succesvolle twaalfcilinder automotor in de geschiedenis, en nu hij zijn pensioen nadert om plaats te maken voor toekomstige hybrides en BEV's, willen we zijn prestaties in de verf zetten.

"De 18 gelukkige klanten die hun Batur al hebben gereserveerd, zullen genieten van een ongeëvenaarde co-creatie ervaring met ons Mulliner Design team bij het specificeren van hun auto. De Batur is de volgende stap in de expansie van Mulliner en laat zien dat er vraag is naar echt op maat gemaakte auto's die luxe en prestaties combineren op een manier die alleen Bentley kan leveren."

Bentley Mulliner Batur

De Batur is uitgerust met de krachtigste motor die ooit in een Bentley is gemonteerd. De 6,0-liter W12, die in 2002 met de Continental GT de wedergeboorte van Bentley inluidde, heeft sindsdien diverse design-iteraties ondergaan en is nu de meest geavanceerde twaalfcilindermotor ter wereld. Hij is altijd met de hand gemaakt in Bentley's koolstofneutrale fabriek in Crewe, Engeland. 

Voor de Batur zorgen een nieuw inlaatsysteem, opgewaardeerde turboladers, nieuwe intercoolers en uitgebreide herijking voor meer dan 740 pk en 1.000 Nm koppel, om uitzonderlijke prestaties te leveren voor deze nieuwe topklasse Grand Tourer. Deze ontwikkeling van de motor is een eerbetoon aan de prestaties van de motor in 20 jaar tijd, waarin de motor is ontwikkeld om bijna 40% meer vermogen te produceren terwijl het brandstofverbruik met 25% is verbeterd. Voor de Batur is de W12 gekoppeld aan Bentley's achttraps transmissie met dubbele koppeling en een sportuitlaat voor een soundtrack die past bij het prestatieniveau. Het volledige uitlaatsysteem is van titanium, terwijl de afwerkingsstukken in 3D-geprint titanium zijn, een primeur voor Bentley.

Nu Bentley het tijdperk van de elektrificatie nadert, begint de W12 aan zijn laatste levensjaren. Voordat hij met pensioen gaat, verdient dit meesterwerk van de techniek alle lof, en de Batur is het perfecte onderkomen voor de ultieme ontwikkeling van W12-prestaties.